Strastvena noć

Dok je tražila agenciju za manekene i foto modele “Klementina”, Veronika Grant je čvrsto stisnula pesnice. U posljednje vrijeme bilo je teško naći posao, a njena potreba za velikom sumom novca svakim danom postajala je sve veća. Čekajući Seli Klement, vlasnicu i direktora agencije, automatski je spustila ruku u tašnu i izvadila sliku svoje osmogodišnje kćeri Holi.

Fotografija, koja je bila načinjena prije samo nekoliko mjeseci, prikazivala je mršavo i iscrpljeno dijete, malo za svoj uzrast, sa izrazom lica koji je i pored svega odavao energiju, pa i nestašluk.Veronikine oči napuniše se suzama kada je shvatila koliko je dugo vremena prošlo otkako se Holi dobro osjećala i ako se ne nabavi novac za operaciju njeno stanje biće sve teže. Činilo joj se da svakoga dana osjetno gubi snagu. Na prvi pogled, Veronika nije ličila na majku osmogodišnjeg djeteta. Imala je dvadeset sedam godina, a izgledala je mnogo mlađe. Bujna zlatnoriđa kosa padala joj je na ramena i isticala njeno ovalno lice. Mnoge žene bi joj pozavidjele na lijepom tenu, i blago povijenim usnama. Ali njen lijep izgled samo joj je donosio nevolje.

Nekada je maštala da postane pozorišna glumica i da tumači likove Julije i Ofelije. Ali, umjesto čuvenih uloga iz klasičnih djela, nudili su joj uloge obnaženih ljepotica u trećerazrednim komadima. Prihvatila ih je, jer je morala da izdržava Holi. Niskog rasta, imala je uzan struk i čvrste grudi i lijepo oblikovana bedra kao stvorena za farmerke. Gdje god bi se pojavila, muškarci bi se za njom okretali.

Njena dobra prijateljica Seli Klement prva joj je predložila da poveća svoja primanja tako što će da radi kao foto model. Iako nije bila zadovoljna što mora da pozira na raznim sajmovima umjesto da se bavi glumom, zarađivala je mnogo više, a večeri je mogla da provodi sa bolesnom kćeri. Pa, i pored toga, nije imala dovoljno novca za Holinu operaciju.Toga jutra Veronika je čula dobre vijesti od Seli, a pošto nije htjela da preko telefona priča o detaljima, požurila je puna nade u agenciju.

- Sjedi, Roni - Seli je otvorila vrata svoje kancelarije i pozdravila drugaricu. Bila je to privlačna žena od oko trideset godina, ljubazna, duhovita i staložena.

- Ovo što imam za tebe nisi do sada radila. Treba da poziraš naga za novi parfem “džezebel”. Ispod reklamnog snimka biće napisano „Sa džezebel ona je potpuno obučena”. Obećali su da će sve biti urađeno sa ukusom.

- Koliko plaćaju? To je jedino važno u ovom trenutku - rekla je Veronika odsječno.

- Mnogo više nego što u posljednje vrijeme zarađuješ. Trudiću se da povećam honorar koliko god mogu. Kako je Holi? - upitala je nježno.

- Nije joj bolje, a izgleda da nema nade sve dok je ne budu operisali. Ali, najviše me od svega boli to što se ona nikada ne žali.

- Da li zna od čega boluje? - upitala je Seli zabrinuto.

- Zna da nešto nije u redu s njenim srcem, ali ne i zašto bolest ne prolazi.

- A šta je sa Derekom? Može li on da ti pritekne u pomoć?

Veronika se sjetila ljubaznog i staloženog advokata koji je htio njome da se oženi i brzo mahnula glavom uz tužan osmijeh.

- Potrebno mi je dvadeset hiljada funti. Derek ima dobru službu, ali ne mislim da bi mogao da dobije povišicu. O, Seli, šta da radim? Holi je svakim danom sve gore i ne znam koliko će još dugo ovako.

strastvena_noc

Sending
User Review
4 (1 vote)

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.