Lavirint ljubavi

- Kakvu ponudu? Od koga? - Suzan se vidno tresla.

- Grof od Lidforda, Teodor Harper, ponudio mi je pomoć u zamenu za ruku jedne moje kćeri. Pismo je stiglo juče i bojim se da nemam mnogo vremena za odgovor. Prema onome što sam čuo, Harper nije strpljiv čovek. Neće danima čekati moj odgovor. Ako mi ne pomogneš Suzan, ponudu će izneti nekom drugom.

- Upravo si rekao da grof nije strpljiv čovek. Zar bi me dao nekom takvom? I to zbog finansijske pomoći. Oče, sada si me uvredio! Više bih volela da ostanem siromašna usedelica nego da se udam zbog tvojih finansija. Kakav to čovek kupuje sebi ženu? Ovo je najgore što si do sada uradio. Moj odgovor je ne!

Artur Evans je počeo da se znoji i lice mu je poprimilo boju kreča.

- Mislim da ne shvatate u kakvoj se zaista situaciji nalazimo. Za poslednji zajam, koji sam dobio od banke, garantovao sam čitavim imetkom. Ako ne budem na vreme otplaćivao rate uzeće nam sve. Ne samo da ćete biti siromašne, nego nećete imati ni krov nad glavom. Žao mi je što sam vas razočarao, ali zamisao je bila sasvim drugačija - rekao je skrušeno i klonuo u fotelji.

Devojke su odmah skočile na noge. Keli je dohvatila bokal sa vodom i ispljuskala oca po licu, dok je Suzan širom otvorila prozor kako bi u sobu ušlo što više vazduha.

- Nemojte se truditi. Ja sam potpuno propao čovek. Nisam vredan vaše pažnje - jadikovao je. - Izneverio sam i vas i vašu majku.

- Smiri se oče. Mora postojati rešenje. Nemoj sada da nas ostaviš. Zajedno ćemo smisliti izlaz iz lavirinta - Keli mu je olabavila kravatu.

- Nisam te slušao devojčice. Trebao sam prihvatiti tvoje savete pre nego što sam se upustio u posao. Bila si potpuno u pravu kada si mi preporučila da prvo izračunam sve moguće nepredviđene troškove. Ja sam mislio da ih neće biti. Potcenio sam tvoje razumevanje ekonomije.

- Ćuti oče. Nemoj sada misliti o tome. Rešićemo to.

- Nema vremena, draga. Grof očekuje da mu odgovorim najkasnije sutra. Ako Suzan ne prihvati... - glas mu je zadrhtao.

- Suzan se ne može udati za tog grofa. Siromaštvo je ništa spram trajnog uništenja ćerkine sreće – dodala mu je čašu sa vodom i sačekala da ispije. Pošto mu se boja vraćala u lice, odlučila je da nastavi. - Sada ćeš nam ispričati sve. Kako si se sreo sa tim grofom? Otkuda je potekla ideja o saradnji i kako si, za boga miloga, došao na ideju da menjaš ćerku za novac? Pre nego što počneš, molim te da ne koristiš termine koji se odnose na bezizlaznost - uhvatila je sestru za ruku i ponovo su sele.


lavirint_ljubavi

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.