Iva Mili – Povredjeni ponos

Vilijam od Vudvorda stajao je pored prozora svog zamka i posmatrao kako se mesec konačno pomalja iza oblaka. Slaba kišica je prestala da rominja i više nije bila tako crna noć. Nije voleo crne noći. Podsećale su ga na protekle godine, opsade, zveket gvožđa, ranjavanja i gubitke koje je hteo da zaboravi. Sada, kad je konačno imao parče svoje zemlje, svoj krov nad glavom, makar to bio i ovaj stari, oronuli zamak, želeo je da gleda samo u budućnost, da se više ne osvrće iza sebe. Odjednom se začulo komešanje kod kapije. Nagnuo se na tu stranu, ali se zbog mraka nije dobro videlo.

- Danstone! - viknuo je kroz noć. - Šta se dešava?

- Konjanik, gospodaru, približava se trkom! - javio se njegov čovek iznad kapije.

Osluškivao je kako ubrzo njegovi stražari pregovaraju sa došljakom. Posle nekoliko minuta kapija se otvorila i propustila konjanika. U međuvremenu je jedan od mlađih stražara ustrčao uz stepenice i već je bio u njegovoj sobi da ga izvesti o pridošlici.
- Gospodaru... - počeo je zadihano. U njegovom glasu moglo se primetiti i neko uzbuđenje. - To je žena! I tvrdi da je ledi Margareta od Metonbridža. Pustili smo je unutra, ionako je sama. Sad će da vam je dovedu. Insistira da vas odmah vidi.

- Ledi Margareta? - Vilijam je podigao obrve. Ona je bila poslednja osoba koju bi mogao da zamisli kako juri do njegovog zamka, čeka ispred kapije da je puste unutra i želi da ga vidi. I to sama, usred noći?!
- Znam - veselo je potvrdio mladić. - Mi mislimo da to zaista jeste ledi Margareta, da je nekako uspela da pobegne iz svog zamka...

- Kako ste sigurni da je ona? Mrak je, a vi je nikada niste videli - prekinuo ga je Vilijam mršteći se. Njemu ni najmanje ne bi bilo zabavno da mu ovde po mraku dođe ta dama. Iskreno se nadao da je u pitanju neka greška, da to ipak nije ona. Nije ni najmanje imao želju da je ikada ponovo vidi.

- Pa... konj je prvoklasan. Ima dobru haljinu, iako je sva blatnjava i raščupana. Viče i ljuti se na nas da se sve A puši! To nas je najviše ubedilo - objasnio je mladić, i dalje u veselom raspoloženju.

povredjeniponos

Sending
User Review
4.27 (15 votes)
Komentari
  1. Jagodica

Komentariši

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.